BEZOEKADRES

Stationsweg 5b
4811 AX Breda

Openingstijden

ma – vrij | 8:30 – 18:00
za – zo | gesloten

Boekhouder nodig?

076 521 93 20

BEZOEKADRES

Stationsweg 5b
4811 AX Breda

Openingstijden

ma – vrij | 8:30 – 18:00
za – zo | gesloten

Boekhouder nodig?

076 521 93 20

  1. Home
  2. Advies
  3. Auto van de Zaak

Advies

auto van de zaak

Een veel voorkomende vraag is de auto van de zaak. Is het verstandig een auto van de zaak te rijden of is een privéauto toch voordeliger?

Wat zijn de gevolgen?

Je hebt een auto nodig voor je onderneming. Maar de vraag is of je een auto van de zaak neemt of je de privéauto gebruikt? De keuze die je uiteindelijk maakt staat vast en heeft gevolgen voor de Inkomstenbelasting en Omzetbelasting (btw).

Inkomstenbelasting

Je rijdt een auto zakelijk als je jaarlijks niet meer dan 500 privé-kilometers rijdt. Indien je mt de auto wel meer dan 500 kilometer privé rijdt, mag je zelf kiezen of je de auto privé of zakelijk wilt rijden. Rijd je per jaar minder dan 500 kilometer, dan heb je geen keus en is de auto sowieso zakelijk. Staat je auto op de zaak, dan kun je alle autokosten aftrekken van de winst. Denk aan onderhoud, parkeren, autoverzekering en wegenbelasting. Staat je auto niet op de zaak (je gebruikt dus een privé-auto), dan mag je 19 cent per kilometer aftrekken van de winst.

Bijtelling

Gebruik je de zakelijke auto ook privé (je rijdt dus meer dan 500 kilometer op jaarbasis), dan moet je bijtelling betalen. De hoogte van deze bijtelling is afhankelijk van de cataloguswaarde, de hoeveelheid CO2-uitstoot en wanneer de auto voor het eerst op kenteken is gezet.

Omzetbelasting

Wanneer de auto van de zaak ook privé wordt gebruikt moet er een btw-correctie komen. Je hebt namelijk over het gehele jaar alle btw teruggevraagd bij de Belastingdienst, maar voor de privé-kilometers is de btw uiteraard niet aftrekbaar. Deze correctie moet worden aangegeven in het vierde kwartaal.

Het uitgangspunt is dat de btw-correctie moet worden aangegeven op basis van het werkelijke privégebruik. Je moet dus een onderscheid maken tussen je privé-kilometers en zakelijke kilometers. Voor veel ondernemers zal dit onderscheid moeilijk te maken zijn.

Indien er geen onderscheid kan worden gemaakt kan er gebruikt worden gemaakt van het zogenaamde btw-forfait. Je berekent 2,7 of 1,5 procent van de cataloguswaarde van de auto. Dit bedrag wordt dan de btw-correctie en dit bedrag betaal je terug aan de Belastingdienst.

Wat moet ik kiezen?

We hebben hier kort een paar onderdelen beschreven die van invloed kunnen zijn indien wordt gekozen voor een auto van de zaak. De auto van de zaak omvat vele uitzonderingen die van invloed kunnen zijn op de keuze die je uiteindelijk maakt. Er gelden bijvoorbeeld aparte regelingen voor bedrijfsbussen en elektrische auto’s.

De beste keuze blijft altijd maatwerk. Het aantal gereden kilometers en catagusprijs van de auto zijn altijd persoonlijk. Ben je benieuwd wat voor jou de beste optie is? Neem dan vrijblijvend  contact met ons op. Wij maken voor jou kosteloos een berekening.

“Wie écht winst wil maken moet zijn cijfers beheersen”

kom vandaag met ons in contact

Wat kunnen wij voor je doen?

jaarrekening

Krijg inzicht in de mogelijkheden van jouw onderneming. Soms verplicht, vaak niet.

Tussentijdse rapportages

Nullam fermentum libero lacinia nibh laoreet lobortis.

belasting

Niet leuk, wel noodzakelijk. Maar betaal nooit teveel.