BEZOEKADRES

Stationsweg 5b
4811 AX Breda

Openingstijden

ma – vrij | 8:30 – 18:00
za – zo | gesloten

Boekhouder nodig?

076 521 93 20

BEZOEKADRES

Stationsweg 5b
4811 AX Breda

Openingstijden

ma – vrij | 8:30 – 18:00
za – zo | gesloten

Boekhouder nodig?

076 521 93 20

  1. Home
  2. Fiets van de Zaak

Advies

fiets van de zaak

Vanaf 1 januari 2020 komt er een bijtelling voor de fiets van de zaak. Hiermee wordt het voor werkgevers en werknemers makkelijker om een fiets van de zaak te gebruiken voor privédoeleinden. De nieuwe wetgeving voor de fiets van de zaak geldt ook voor ondernemers die hun fiets als ondernemersvermogen beschouwen. 

Fiets van de zaak voor ondernemers

De fiets van de zaak wordt steeds populairder. Zeker met de komst van de elektrische fiets heb je als ondernemer een goedkoop alternatief voor de auto. Hoe werkt dat belastingtechnisch? 

Fiets als privé-aanschaf

Als je de fiets privé hebt aangeschaft dan heb je geen recht op afschrijving of aftrek van de onderhoudskosten van de fiets. Voor iedere zakelijke kilometer die je fietst voor je onderneming, mag je € 0,19 van je winst aftrekken. Lees ook de kilometervergoeding.

Fiets op de zaak

Als ondernemer kun je de fiets net als de auto als ondernemersvermogen beschouwen. Dit is mogelijk wanneer 10% of meer van je gefietste kilometers zakelijk zijn. Dat is inclusief woon-werk kilometers. Voorheen moest je het privé en zakelijk deel achteraf kunnen aantonen aan de hand van bijvoorbeeld rittenadministratie.

Nieuwe regeling per 1-1-2020

Per 1-1-2020 gaat dit veranderen. Ga je een fiets van de zaak ook privé gebruiken dan is er voor de Inkomstenbelasting sprake van een bijtelling voor privégebruik. Dit werkt net zoals bij een auto van de zaak.

De bijtelling voor een fiets van de zaak is vastgesteld op  7% van de consumentenprijs van de bedrijfsfiets.  Deze prijs is inclusief btw. Je koopt met deze 7% het privégebruik af. Je hoeft dus geen verdere correctie voor privégebruik meer te berekenen.

Voordeliger?

Omdat een fiets vaak langer meegaat dan een jaar kan het misschien verstandig zijn om jouw fiets niet op de zaak te zetten.

Je mag voor iedere gefietste kilometer € 0,19 aftrekken van je resultaat. Als een fiets bijvoorbeeld vijf jaar meegaat, kan deze onbelaste vergoeding hoger uitvallen dan het totale bedrag aan afschrijvingen en fiscale aftrekposten van de fiets. Dit speelt vooral indien je veel zakelijke kilometers fietst.

Meer weten?

Wil je weten of een fiets van de zaak voor jou voordeliger is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. 

“Wie écht winst wil maken moet zijn cijfers beheersen”

kom vandaag met ons in contact

Wat kunnen wij voor je doen?

jaarrekening

Krijg inzicht in de mogelijkheden van jouw onderneming. Soms verplicht, vaak niet.

Tussentijdse rapportages

Nullam fermentum libero lacinia nibh laoreet lobortis.

belasting

Niet leuk, wel noodzakelijk. Maar betaal nooit teveel.