BEZOEKADRES

Stationsweg 5b
4811 AX Breda

Openingstijden

ma – vrij | 8:30 – 18:00
za – zo | gesloten

Boekhouder nodig?

076 521 93 20

BEZOEKADRES

Stationsweg 5b
4811 AX Breda

Openingstijden

ma – vrij | 8:30 – 18:00
za – zo | gesloten

Boekhouder nodig?

076 521 93 20

DGA

DGA betekent directeur grootaandeelhouder. De DGA is een persoon die naast een leidinggevende functie in een BV ook een substantieel deel van de aandelen bezit. Voor de DGA gelden een aantal bijzondere fiscale regels. 

bijzondere positie van de dga

In dit  artikel beschrijven wij kort de bijzondere positie van een DGA.

Een DGA heeft minimaal 5% aandelen in een besloten vennootschap (bv). Maar hij of zij is meer. De DGA heeft een bijzondere fiscale positie. Deze persoon is aandeelhouder, de directeur en kan tegelijkertijd ook werknemer van zijn of haar eigen BV zijn.

Aansprakelijkheid

Indien je onderneming is onderbracht in een bv, dan ben je niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden die je namens de bv aangaat met derden. Toch kun je wel degelijk persoonlijk aansprakelijk gehouden worden. Dit kan zich voordoen in de volgende situaties:

  • Je bent te zware overeenkomsten aangegaan en wist dat de bv daar niet aan kon voldoen.
  • Je meldt de Belastingdienst niet op tijd dat je de belastingen en pensioenpremies niet kunt betalen.
  • Je kunt de belastingen en premies niet betalen door onbehoorlijk bestuur in de drie jaar voor de melding aan de Belastingdienst.
  • De bv gaat failliet door onbehoorlijk bestuur in de afgelopen drie jaar, bijvoorbeeld omdat je de jaarrekening te laat hebt gedeponeerd, geen boekhouding hebt bijgehouden of bezittingen van de bv ongunstig hebt verkocht.

 Salaris uitkeren

Als DGA ben je in dienst van je eigen bv. Je keert feitelijk een salaris uit aan jezelf. Dit salaris moet aan bepaalde eisen voldoen. Je moet bijvoorbeeld in beginsel jezelf minimaal € 45.000 per jaar uitkeren. We noemen dit de gebruikelijkloonregeling.

Dat er een minimum aan het salaris van een DGA zit, is om te voorkomen dat je een belastingvoordeel uit je inkomsten haalt. Het salaris valt namelijk in box 1. Dividend valt in box 2 en kent een lager belastingtarief.

Sociaal verzekerd

Werknemers zijn verplicht verzekerd voor de WW, ZW en WIA. Ook al ben je als DGA in dienst van je eigen bv, je bent níet automatisch verzekerd. In de praktijk ben je dus alleen automatisch verzekerd als je een minderheidsbelang hebt en als je ontslagen kunt worden.

Pensioen

Doordat je als DGA als werknemer wordt aangemerkt, heb je meer mogelijkheden om een pensioen op te bouwen dan als een zelfstandig ondernemer. Je kunt een pensioen sinds 2017 niet meer in eigen beheer opbouwen maar uitsluitend via een pensioenverzekeraar.

Sluit je een pensioenverzekering af bij een verzekeraar, dan betaal je een vaste pensioenpremie. De verzekeraar beheert je geld en brengt daarvoor kosten in rekening. Je zult duurder uit zijn, maar hebt wel de zekerheid dat je pensioen veilig is.

Heb je plannen om te ondernemen in een bv en behoefte aan een adviesgesprek? Neem dan vrijblijvend contact

“Wie je geen vervelende verassingen meer met de belastingdienst?

kom vandaag met ons in contact

Kunnen wij je verder helpen?

Omzetbelasting

Btw innen van je afnemers en afdragen aan de overheid. Dat is btw.

Vennootschapsbelasting 

Heb je bijvoorbeeld een BV? Dan betaal je misschien Vennootschapsbelasting.

Loonbelasting

Laat je onderneming groeien met tevreden en gemotiveerde werknemers.